SEO zelfhulp checklist
Leestijd: 5 minuten

Zelf SEO doen: met deze zelfhulp
checklist scoor je hoger in Google.

Wat is SEO?

Zoek voor de aardigheid eens op ‘Wat is SEO’ in Google, en je krijgt wel 15 miljoen resultaten. Dat zijn ontelbaar veel pagina’s op Google, die de zoekmachine heeft ‘gevonden’ én een ‘relevantiescore’ aan heeft toegekend. Het doel van Google is namelijk om op basis van de zoekopdracht de voor de gebruiker meest relevante websites te tonen. Dat lukt meestal zodanig goed, dat we niet eens verder kijken dan die eerste pagina.

Hoe hoger je komt bij de zoekresultaten, hoe meer bezoekers je op je website zult krijgen. De eerste vijf zoekresultaten krijgen bijvoorbeeld 68 procent van de kliks. En die wil jij natuurlijk binnen hengelen!

Door jouw website zodanig te optimaliseren dat die door Google wordt erkend als ‘relevant’, wordt je website beter vindbaar. Simpelweg omdat je hoger in de zoekresultaten verschijnt. De technieken die je toepast om online beter vindbaar te worden, noemen we SEO: Search Engine Optimization, zoekmachine-optimalisatie in het Nederlands. 

En wij gaan jou er een handje bij helpen met een handige SEO zelfhulp checklist.

De SEO zelfhulp checklist

Dus, hoe zorg je er nu voor dat – in ieder geval – de basics van SEO op jouw website op orde zijn? Om je een handje te helpen maakten we een SEO checklist. Print ‘m uit en leg ‘m op je bureau, zodat je nooit één van de stappen vergeet.
SEO zelfhulp checklist

Uit welke onderdelen bestaat SEO?

Zonder te veel in detail te treden – over SEO zijn namelijk complete boeken te schrijven – kunnen we SEO grofweg verdelen in zeven belangrijke onderdelen. Deze staan hierboven al even kort omschreven in de checklist.

Gebruik een titel en subkoppen

De H1 kop van je tekst is meteen ook de titel van het artikel. Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden in je H1 staan. 

Een H2 kop is een tussenkopje, zoals we die hierboven hebben gebruikt. Probeer zo veel mogelijk alinea’s met tussenkopjes te gebruiken want een lap tekst met tussenkopjes is veel beter te lezen.

Maar dat niet alleen: als je relevante zoekwoorden in de koppen gebruikt, zal je ook weer beter gevonden worden.

Gebruik een goede meta title en meta description

Je hebt net met bloed, zweet en tranen gewerkt aan de tekst voor op je website, waarmee je hoopt te scoren in de zoekresultaten. Je hebt een uitgebreide zoekwoorden analyse gedaan en elk lettertje, elk woord staat inmiddels perfect. Zo, dat wordt scoren! Toch?

Helaas … dat zou je denken. Want hoe goed je tekst ook is, een goede meta omschrijving en meta titel bepaalt voor een groot deel of Google gebruikers ook daadwerkelijk op je link zullen klikken.

De meta description is een omschrijving van een pagina in een paar regels, welke je terug kunt vinden in de zoekresultaten ( bijvoorbeeld Google ) als het grijze stukje tekst bij de (blauwe) titel en de (groene) URL.

De tekst is niet zichtbaar op de pagina zelf; alleen in de resultaten van de zoekmachines. Hiermee kun je dus mensen overtuigen om jouw website te bezoeken.

Gebruik je WordPress?
Dan raden we je aan om de Yoast plugin te downloaden. Hiermee kun je heel gemakkelijk de meta title en meta description aanpassen. De tool geeft verder nog aan op welke SEO punten je goed en slecht scoort. Easy peasy!

Gebruik een korte url

Houd de url zo kort en relevant mogelijk: www.webcircles.com/seo-zelfhulp-checklist. Dan: /seo-zelfhulp-checklist-bla-bla-rare-code, als je snapt wat ik bedoel.

Komt je zoekwoord overal terug?


Met behulp van een bijvoorbeeld Ubersurggest of AnswerThePublic, kom je erachter op welke woorden en zinnen mensen zoeken. Jep, tegenwoordig zoeken mensen niet alleen meer op woorden maar ook hele zinnen.

Zorg dat dit zoekwoord of de zin in de eerste alinea voorkomt, in de titel en in de meta description. Laat ‘m daarnaast verspreid over de tekst wat vaker terugkomen, maar don’t overdo it!

Gebruik afbeeldingen met een alt-tekst

Beeld maakt je tekst aantrekkelijker en brengt je boodschap soms zelfs beter over. Zoekmachines als Google weten dat de meest waardevolle en kwalitatieve content vaak afbeeldingen bevatten en belonen dat met een extra hoog ‘relevantiecijfer’. Maar let hierbij wel op dat je een alt-tekst toevoegt aan de afbeedling.

Dat is een beschrijving van een paar woorden wat er op de afbeelding is te vinden. Helemaal top is dit natuurlijk als je het zoekwoord kunt gebruiken! Hetzelfde geldt voor je bestandsnaam. Seo-zelfhulp-checklist.jpg is een stuk SEO-vriendelijker dan DSC265809.jpg.

Extra tip: zorg dat de afbeeldingen niet supergroot zijn, dat doet je laadtijd en daarmee je ranking in zoekmachines niet ten goede. Want grote afbeeldingen zorgen voor een langere laadtijd van de website.

Plaats interne links naar relevante artikelen

Natuurlijk plaats je externe links naar de bronnen die je gebruikt (ook dat vindt Google fijn!), maar vergeet de interne links naar andere, relevante blogs of pagina’s niet. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, omdat mensen hopelijk doorklikken, maar ook voor je ranking in zoekmachines.

Gebruik ten minste 300 woorden

Omdat in die artikelen waarschijnlijk de meest waardevolle content te vinden is die de gebruiker zoekt. Houd daarom, gewoon voor de zekerheid, een minimum van 300 aan.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Heb je deze artikelen al gelezen:

Branding checklist: hoe hoog scoort jouw merk?

Branding checklist: hoe hoog scoort jouw merk?

Branding checklist: hoe hoog scoort jouw merk?     De gratis branding checklist Het doel van deze Branding Checklist is om te ontdekken welke stappen…

Met weinig budget je marketing inzetten?

Met weinig budget je marketing inzetten?

Met weinig budget je marketing opzetten?     Wij willen je deze tips meegeven De juiste marketing inzetten is belangrijk. Je kan nog zo’n goed…

Wat je moet weten als je een eigen bedrijf gaat beginnen.

Wat je moet weten als je een eigen bedrijf gaat beginnen.

Wat je moet weten als je een eigen bedrijf gaat beginnen (+ handige tips) Droom jij ervan om je eigen bedrijf te beginnen? Of je…

Geschreven door:

Redactie