Branding checklist: hoe hoog scoort jouw merk?
Branding checklist: hoe hoog scoort jouw merk? De gratis branding checklist Het doel van deze Branding Checklist is om te ontdekken welke stappen…
Droom jij ervan om je eigen bedrijf te beginnen? Of je nou denkt aan een miljoenenbedrijf of een kleine onderneming, we vinden het hartstikke stoer. Wat voor eigen bedrijf je ook wilt starten, er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden voordat je eigen baas kunt worden en hierbij helpen wij jou graag een handje. Want sharing is caring, right?
Dit zeggen we niet om je af te schrikken, maar er komt meer kijken bij het beginnen van een eigen bedrijf dan je zou denken. Met deze blog kun jij je optimaal voorbereiden op wat er komen gaat.
Onderzoek doen is voor de meeste onder ons niet de grootste hobby. Maar het is wel heel belangrijk. Wanneer je geen idee hebt van de markt waar je je bedrijf in wilt starten, is de kans heel klein dat het gaat slagen.
Stel jezelf kritisch vragen als:
1) Heeft mijn idee werkelijk potentieel?
2) Wie heeft behoefte aan mijn business?
3) Hoe ziet de concurrentie eruit?
4) Hoe past jouw business binnen de markt?
Je moet dus weten of er vraag is naar het product of de dienst die je op de markt wilt brengen. Wanneer jij het fantastische idee hebt om een kapsalon te beginnen in een straat waar er al drie zitten, zal dit je waarschijnlijk niet rijk maken.
Nu is het tijd om een plan op te stellen, een ondernemingsplan. Ook niet ons favoriete onderdeel. Maar een business plan is niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor potentiële investeerders. Hiermee laat je zien dat je je research hebt gedaan en weet waar je mee bezig bent.
In dit plan omschrijf je zo goed mogelijk wat je gaat doen (en minstens even belangrijk: wat je niét gaat doen!) en hoe je dat gaat doen. Vermeld daarin het antwoord op volgende vragen over je eigen bedrijf:
1) Hoe ga je klanten werven?
2) Hoe ga je je onderscheiden van de concurrentie?
3) Hoeveel verwacht je te verdienen?
4) Ga je alleen aan de slag, of neem je mensen in dienst? Zo ja: wat zijn de verantwoordelijkheden?
Je product kan een gat in de markt zijn, er kan vraag naar zijn en ontzettend populair worden, maar wanneer je geen geld hebt om je eigen bedrijf te beginnen en erin te investeren houd het al snel op. Denk dus goed na of je investeringen moet doen in je eigen bedrijf en of dat financieel haalbaar is.
Eenmaal je de vorige stappen helder voor je hebt, kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je maximaal één week voor de start van jouw onderneming. Hiervoor betaal je €50. In ruil krijg je een btw-nummer en worden je gegevens doorgegeven aan de Belastingdienst.
Een modelovereenkomst is een document waarmee je officieel aangeeft dat je niet in loondienst bent, maar als zelfstandige aan de slag gaat. Hierdoor word je door de Belastingdienst herkend als ondernemer en kom je in aanmerking voor fiscale voordelen. Kortom: skip deze stap zeker niet.
Een eigen bedrijf beginnen en runnen betekent een hoop administratie. Je zal immers je inkomsten, uitgaven én gepresteerde uren nauwgezet moeten bijhouden om op een correcte manier belastingaangifte te doen. Zo moet je bijvoorbeeld minstens 1225 uur per kalenderjaar in je bedrijf stoppen (hier lees je meer over de exacte regels over dit urencriterium).
Om dit gestructureerd aan te pakken, stel je best een Excel-file op (dit volstaat meestal bij kleinere bedrijfjes) of schaf je een boekhoudprogramma aan. Ben je niet zo’n kei met administratie en boekhouding? Schakel dan een boekhouder in.
Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!
Branding checklist: hoe hoog scoort jouw merk? De gratis branding checklist Het doel van deze Branding Checklist is om te ontdekken welke stappen…
Met weinig budget je marketing opzetten? Wij willen je deze tips meegeven De juiste marketing inzetten is belangrijk. Je kan nog zo’n goed…
Wat je moet weten als je een eigen bedrijf gaat beginnen (+ handige tips) Droom jij ervan om je eigen bedrijf te beginnen? Of je…
Redactie